Jasesoi - Soitinrakentajamestari Ari-Pekka Paasonen
“Mä tajusin heti, että tää on juuri sitä mitä mä haluan tehdä. Sit tuli heti valtava semmonen palo siellä koulussa… Heti tunsin sen omakseni ja sillä tiellä mä oon yhä ja eikä kaduta.”
Tallensimme soitinrakentajamestari Ari-Pekka Paasosen kielisoitinten valmistusprosessia, sekä hänen yrityksensä nimeltään Jasesoi. Tarkoituksenamme oli dokumentoida Paasosen työvaiheita, toimitiloja, sekä Paasosen suhdetta hänen työhönsä. Paasonen valikoitui projektin kohteeksi hänen miltei kolmikymmenvuotisen soitinrakentajakokemuksensa takia.
Paasonen valmistaa pajallaan kielisoittimia, lähinnä akustisia kitaroita ja mandoliineja. Lisäksi hän myös korjaa asiakkaiden soittimia. Paasonen soitinrakennus ura alkoi vuonna 1991, kun hän pääsi opiskelemaan Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Yrityksensä Jasesoi hän perusti vuonna 1994 yhdessä toisen, sittemmin omille teille siirtyneen, soitinrakentajan kanssa. Soitinrakentajamestarin arvo Paasosella on ollut vuodesta 2008.
Tyypillisesti soittimen rakennus vie sadasta kahteensataan tuntiin saada valmiiksi. Paasonen jakaa työaikansa puoliksi korjauksille ja puoliksi rakentamiselle. Jos korjaustöitä ei olisi Paasonen arvioisi pystyvänsä rakentamaan jopa kaksikymmentä soitinta vuodessa. Soitinten rakentaminen on prosessi, joka ei käy Paasoselle tylsäksi ja hän sanoo oppivansa joka päivä uutta.
Jasesoi-paja on täynnä erilaisia työkaluja. Pienikokoinen työhuone on ahdettu miltei lattiasta kattoon keskeneräisiä ja huoltoa odottavia soittimia. Pajalta löytyy myös hyllyllinen lakan valmistukseen käytettäviä kemikaaleja. Jasesoi on vuosien saatossa laajentunut käsittämään melkein koko kerrostalon kellarikerroksen. Pajalla on Paasosen lisäksi kaksi työntekijää ja Paasonen myös opettaa uusia soitinrakentajia. Paasonen katsoo siirtävänsä soitinrakentamisen perinnettä eteenpäin jakamalla kokemustaan oppilailleen ja työntekijöilleen.
Paasonen suosii käsityökaluja rakennuksessaan. Tärkeimpiä työkaluja ovat veistävät työkalut, kuten taltat ja höylät. Monia työvaiheita voisi Paasosen mukaan tehdä koneella, mutta Paasonen pitää enemmän käsityökalujen fiiliksestä.
Paasonen tuntee suurta ylpeyttä nähdessään rakentamansa soittimen lavalla taitavan muusikon kädessä. Paasonen soittaa myös itse, eikä vuosien työskentely soitinten parissa ole vähentänyt intohimoa musiikkia kohtaan.
Paasosen mukaan markkinat käsintehdyille soittimille ovat hyvät. Hänen rakentamilleen soittimille on vuosien jono. Tehdassoittimissaankaan ei Paasosen mielestä ole mitään vikaa ja hän jopa kehuu niiden laatua. Käsitehdyn soittimen ilmaisuvoima on kuitenkin Paasosen mukaan aivan eri luokassa tehdasvalmisteisiin verrattuna.
Ekologisuus on tärkeää Paasoselle. Kaikki puut käytetään loppuun, eikä jätettä synny juurikaan. Myös materiaalien, kuten eksoottisten puulajien, hankinnassa vastuullisuus on nykypäivänä helpompaa, sillä monet puulajit ovat luvanvaraisia ja täten niiden alkuperä on jäljitettävissä.