Raija Luukkosen savi-ikonit

– ”Sen takia nää mun työt, niinku huomaatte, ni nää ei oo sellasta konetyötä. Nää on vähän rösösiä, voi olla vähän vinoja. Mutta niis näkyy kaikissa, että ne on joku käsin tehny.”


 Tallensimme ikonitaiteilija Raija Luukkosen teoksia ja ikonien valmistusvaiheita Suomen käsityön museon tiloissa keväällä 2022. Tavoitteenamme oli dokumentoida Luukkosen poikkeuksellista tapaa valmistaa ikoneja savesta, sekä avata hänen henkilökohtaista matkaansa ikonien pariin.

 Luukkonen on kerännyt ikoneja muun muassa antiikkikaupoista kolmenkymmenen vuoden ajan, ja valmistanut niitä kaksikymmentä vuotta. Raamatun lukemisesta ja uskontoon liittyvistä kysymyksistä hän kiinnostui jo lapsena. Ennen ikonien pariin siirtymistä Luukkonen ehti tehdä myös pitkän uran valokuvaajana. Luukkonen kertoo, että lopullinen sysäys ikonien pariin tuli syöpädiagnoosin myötä, elämän käännekohta pisti pysähtymään ja tekemään valinnan uran ja ikonien välillä.

 Ikonitaiteilijana Luukkonen on itseoppinut, mutta hän on käynyt Valamon luostarissa keskustelemassa tavastaan valmistaa ikoneita. Luostarissa vieraillessaan Luukkonen sai kuulla, että savesta tekeminen on hyvin vanha tapa valmistaa ikoneja. Myös värien käyttöä Luukkonen lähestyy vanhat valmistamismenetelmät mielessä; alkujaan ikoneissa käytettiin maavärejä, jotka vaihtelivat paikan mukaan. Luukkosen mukaan ikoneissa on tärkeää tunnelma ja sisältö, värit eivät saa jättää aihetta jalkoihinsa. Samaa ikonia voi valmistaa eri värejä käyttäen, kunhan sisältö säilyy. Luukkonen kertoo valitsevansa värit intuitiivisesti omien mieltymystensä mukaan, yleensä väreiksi valikoituu maanläheisiä sävyjä.

 Suuri osa ikoneista syntyy ottamalla muotti valmiista ikonista. Kyseessä voi olla esimerkiksi metallinen ikoni, jonka kuva on koholla, jolloin muottiin painautuu peilikuva valmistettavasta ikonista. Tämän jälkeen ikonista otetun muotin päälle painetaan savilevy, johon ikonin kuva piirtyy oikein päin. Ennen lasitusta savilevy raakapoltetaan 900 asteessa. Sen jälkeen Luukkonen lasittaa kuvan, tai osia siitä, ja polttaa ikonin 1100 asteessa. Toisen polttokerran jälkeen lasittamattomat kohdat voi maalata kultavärillä. Osan ikoneista Luukkonen valmistaa kaivertamalla haluamansa aiheen suoraan savilevylle omaa piirrosjälkeään seuraten. Sen jälkeen levystä otetaan taas muotti, ja samat työvaiheet toistuvat. Luukkosen mukaan savi-ikoneissa näkyy herkästi tekijän oma kädenjälki. Saven lisäksi paperiartesaaniksikin opiskellut Luukkonen on valmistanut ikoneita myös paperimassasta.

 Haastattelun aikana Luukkonen kertoo kohtaamisistaan asiakkaiden kanssa. Ikonit ovat nousseet monille tärkeiksi esineiksi, joita kohtaan tunnetaan erityistä yhteyttä. Luukkonen kuitenkin toteaa, ettei ikonien vaikuttavuus ole peräisin pelkästään hänen kädenjäljestään, vaan ennen kaikkea viestistä ikonien takana. Monet kuva-aiheista ovat vanhoja, samojen kuvien äärellä on rukoiltu jopa useamman vuosituhannen ajan.


Pinja Nurminen ja Eemeli Sutinen

Tekijät: Pinja Nurminen, Eemeli Sutinen
Ajankohta: 2022